Élj, Utazz, Kalandozz!

UtazásCentrum

UtazásCentrum

Mikor, hova utazz? Íme a legjobb utazási időszakok Ázsiától Közép-Amerikáig

2024. június 16. - UtazásCentrum

Mielőtt nekiindulsz a nagyvilágnak, érdemes megnézni, hogy milyen az időjárás az adott régióban, hiszen a csábító árak néha meggondolatlanságra késztetnek. Nem mindegy, hogy az utazásra szánt pénzed és időd milyen időjárási viszonyok között töltöd. Az alábbiakban összegyűjtöttük neked, hogy milyen időjárásra számíthatsz a legkedveltebb turistaövezetekben, ahol valóban számít, hogy melyik hónapban utazol.

Mediterán vidék: Portugáliától Törökországig

mikor_hova_utazz_ime_a_legjobb_utazasi_idoszakok_azsiatol_kozep-amerikaig_1.jpg

Legtöbben a Mediterrán térséget a nyári szabadság alatt ismerjük meg. A Portugáliától Spanyolországon, Görögországon Törökországig terjedő terület nyár derekán nagyon meleg. Pontosabban forró. A tengerparton élvezhető, de ha városlátogatást terveznél, gondold meg kétszer is. Nem véletlen, hogy nyár közepén a nagyvárosok kiürülnek. Elviselhetetlenek a nappalok, annyira meleg van. Éjjel nem tudsz aludni, hacsak be nem kapcsolod a klímát. (Mivel ebben az időszakban csökken a turisták száma, valamivel alacsonyabbak a szállásárak.) Mehetsz a térségbe kora tavasztól akár októberig. Ha megengedheted magadnak, hogy nem a tömeggel üdülsz, akkor az április-május és szeptember-október ideális döntés lehet. Ebben a térségben a tél felejtős. Erős szelekre, sok esőre és kényelmetlenül alacsony hőmérsékletre számíts. A nap alacsonyan jár és nincs ereje – ha egyáltalán kisüt.

Kanári-szigetek

mikor_hova_utazz_ime_a_legjobb_utazasi_idoszakok_azsiatol_kozep-amerikaig_2.jpg

A szigetcsoport a Szaharával egy szélességi körön, ezért egész évben biztosan jó idő fogad. Kicsi a hőingadozás, az óceán vize viszont nyáron sem igazán meleg az áramlatok miatt, persze vannak kivételek. Mégpedig a hullámtörőkkel rendelkező strandokon, ahova az áramlatok kevésbé jutnak be. A nappalok és éjszakák hossza kiegyenlített, még télen sem fogod rövidnek érezni a nappal, csak reggel kel későn a nap, de nyaraláskor ez kit zavar?!

Egyiptom, Vörös-tenger

mikor_hova_utazz_ime_a_legjobb_utazasi_idoszakok_azsiatol_kozep-amerikaig_3.jpg

A Vörös-tenger egész évben élvezhető utazási célpont, nagyon jó a víz hőmérséklete. Télen is sokat süt a Nap és meleg van. A nyári hónapokban viszont még a tenger mellett is elviselhetetlen a hőség, nap közben csak a medence partján vagy a klimatizált szobában van maradása az embernek.

Thaiföld

mikor_hova_utazz_ime_a_legjobb_utazasi_idoszakok_azsiatol_kozep-amerikaig_4.jpg

Mehetsz egész évben, a monszun nem érinti egyformán az egész országot. Észak-Thaiföld nyáron nagyon forró és nedves a levegő, jobb oda télen menni. A nagy üdülőparadicsomokban – Phuket, Krabi, Kho Samaui, Pattaya – egész évben megtalálod a számításodat. Tavasztól ősz végéig ugyan több az eső és pár fokkal melegebb van. Ha esik is, akkor sem egész nap. Nyáron oda olcsóbban repülhetsz és a szállásárak nevetségesen alacsonyak.

Vietnám

mikor_hova_utazz_ime_a_legjobb_utazasi_idoszakok_azsiatol_kozep-amerikaig_5.jpg

A magyarok által még kevéssé látogatott országban nagyon sok érdekes, egzotikus látnivaló van. Azonban utazásra kizárólag a tél jöhet szóba. Nyáron beköszönt a monszun és az elviselhetetlen hőség és páratartalom ellehetetleníti az üdülést és országjárást.

Mexikó

mikor_hova_utazz_ime_a_legjobb_utazasi_idoszakok_azsiatol_kozep-amerikaig_10.jpg

A Yucatan-félsziget (Cancun és társai) egész évben jó döntés lehet. Lehet, hogy nyár derekán esős időt fogsz ki, de ha esik is, hamar lezúdul és nem hűl le a levegő. Ha biztosra akarsz menni, a legszárazabb időszak január-április között van.

Kuba

mikor_hova_utazz_ime_a_legjobb_utazasi_idoszakok_azsiatol_kozep-amerikaig_6.jpg

Nem véletlen, hogy a szigetországban a téli hónapok számítanak főszezonnak. Augusztustól novemberig tartanak a trópusi esőzések.

Dominikai Köztársaság

mikor_hova_utazz_ime_a_legjobb_utazasi_idoszakok_azsiatol_kozep-amerikaig_7.jpg

Viszonylag kiegyenlített az időjárás a szigetország mindkét fő üdülőhelyén (Punta Cana, Puerto de la Plata). Mindegy, hogy mikor utazol, bármikor lezúdulhat az eső akár csak órákra, akár 1-2 napra is. A legnépszerűbb persze télen, amikor a hideg éghajlatú Európából hirtelen nyárba csöppensz itt. Pár napra előre itt tudsz tájékozódni arról, hogy milyen időjárásra számíthatsz. Az eléggé pontos előrejelzésben láthatod a hőmérsékletet, széljárást, napsütéses órákat, felhőmozgásokat, vízhőmérsékletet stb. Magyarul is: www.windy.com

Edőcs István

utazó

A bejegyzés trackback címe:

https://utazascentrum.blog.hu/api/trackback/id/tr3518429057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása