Élj, Utazz, Kalandozz!

UtazásCentrum

UtazásCentrum

Ha Thaiföld: hova utazzak, Phuketre, vagy Kho Samuira?

2024. február 21. - UtazásCentrum

Thaiföld méltán kedvelt uticél, hiszen egzotikus, változatos és megfizethető. Utazásra legjobbak az október és április közötti hónapok. Ilyenkor kifejezetten kellemes az időjárás, fürdésre, napozásra tökéletes.

thaifold-phuket-vagy-kho_samu-utazas-legjobb-strandok-blog-cikkek-utazascentrum-blogger-utazasi-tippek-1.jpg

Ha elhatároztad, hogy a téli hónapok egyhangúságát egy thaiföldi utazással töröd meg, érdemes megfontolni, hogy a sok vonzó lehetőség közül melyiket választod. Thaiföld óriási ország, megszámlálhatatlan csodálatosan tiszta vizű, fehér homokos stranddal. Phuket és Kho Samui a két legnépszerűbb, csúcskategóriás sziget rengeteg élményt, és remek kikapcsolódást ígér. Bajban van az ember, ha el kell döntenie, hogy melyik mellett tegye le a voksát.

Phuket

thaifold-phuket-vagy-kho_samu-utazas-legjobb-strandok-blog-cikkek-utazascentrum-blogger-utazasi-tippek-2.jpg

Phuket az ország legnagyobb szigete, amely körül száznál is több pici sziget és szirt emelkedik ki a tengerből. A szárazföldről hídon át is megközelíthető. Én repülővel érkeztem, mint ahogy a legtöbben Európából.

Phuketen mindent megtalálsz, a számos vizisport lehetőséget nyújtó Patong Beachtől a nyugodt, csendes Sirinat Nemzeti Parkig, ahol természetes környezetben élvezheted a nyaralást.

thaifold-phuket-vagy-kho_samu-utazas-legjobb-strandok-blog-cikkek-utazascentrum-blogger-utazasi-tippek-3.jpg

Gyávaságomat leküzdve a Patong Beachen befizettem egy motoros siklóernyőzésre. Eltekintve a pár perces kezdeti pániktól, életem egyik legnagyobb élménye volt a szikrázó tenger feletti lebegés.

thaifold-phuket-vagy-kho_samu-utazas-legjobb-strandok-blog-cikkek-utazascentrum-blogger-utazasi-tippek-4.jpg

A sziget legjobb strandjai a nyugati parton helyezkednek el. Mivel mopedet béreltem, többet is felkerestem. Nekem legjobban a Kata Beach jött be. Laza hely, a part menti fák közt néhol függőágy van kifeszítve, amiben békésen szunyókál bérlője.

A strand homokja kifogástalanul tiszta, gondozott. Itt még a finnyás skandináv turisták is megtalálják a nyugalmat. A víz csendes, átlátszó, akár egész nap lebeghetsz a langymeleg hullámokon. Nagyon tetszett, hogy bár főszezonban voltam, nem mozogtak tömegek a vízben, és nem ütköztem minden karcsapásnál egy másik fürdőzőbe.

thaifold-phuket-vagy-kho_samu-utazas-legjobb-strandok-blog-cikkek-utazascentrum-blogger-utazasi-tippek-5.jpg

A parti koktélbárban hegyekben áll a zöld kókuszdió arra várva, hogy isteni koktél készüljön belőlük. A koktél rém egyszerű, a frissen lékelt kókuszdióba nem elhanyagolható mennyiségű rumot töltenek, beleszúrnak egy szívószálat, és már viheted is! Remek volt, mégis egy másik kulináris élmény vitte a pálmát. Melyikünk ne örülne meg, ha megérzi a főtt kukorica illatát, ami már sokkal előbb belengi a levegőt, mint ahogy a mozgóárus a látókörödbe kerülne? Akkor lepődtem meg igazán, amikor kérve egyet, az edényből előkerült egy illatos fekete főtt kukorica. Elképesztően aromás, intenzív íze volt! Neked is javaslom, hogy kóstold meg, nagyon finomnak fogod találni.

Kho Samui

thaifold-phuket-vagy-kho_samu-utazas-legjobb-strandok-blog-cikkek-utazascentrum-blogger-utazasi-tippek-6.jpg

Kho Samui a Thai-öbölben fekszik, így a sziget időjárása kissé eltérő az Andamán-tengerben fekvő Phuket időjárásától. Magasabb a napsütéses órák száma, és arra is van esély, hogy a nyári hónapokban is kifogsz kevésbé füllesztő időszakot.

Egy szigetcsoportról van szó, aminek legnagyobbika Kho Samui. Ha változatosabbá szeretnéd tenni a strandolós-napozós programot, hajóval átruccanhatsz az egyik szomszédos szigetre. Nem mintha a főszigeten csak napozni és strandolni lehetne.

thaifold-phuket-vagy-kho_samu-utazas-legjobb-strandok-blog-cikkek-utazascentrum-blogger-utazasi-tippek-7.jpg

A szigeten számos kókuszfarm van, amelyek nagyon látványosak, de nem veszélytelenek. Én az egyik északi ültetvényen majdnem megjártam, amikor a kókuszpálmák közt sétálgatva egy méterre tőlem egy hatalmas zöld kókuszdió landolt a földön. Hát bizony, ha a fejemre esik, csúnya vége lett volna a nyaralásnak. Utóbb tudtam meg, hogy évente csaknem ezren vesztik életüket a trópusokon kókuszbalesetben.

thaifold-phuket-vagy-kho_samu-utazas-legjobb-strandok-blog-cikkek-utazascentrum-blogger-utazasi-tippek-8.jpg

A szigeten számos kilátópont van, ezek közül ajánlom figyelmedbe a Lad Koh-ot, ahonnan felejthetetlen kép tárul eléd. Az öböl vize a zöld és a kék minden árnyalatát megmutatja, ragyogóan tiszta.

thaifold-phuket-vagy-kho_samu-utazas-legjobb-strandok-blog-cikkek-utazascentrum-blogger-utazasi-tippek-9.jpg

Ha veszed a fáradságot, hogy felvitesd magad a Khun Si vízeséshez, még pancsolhatsz is a medencéjében. Én sem sokat teketóriáztam, a sziklákra dobáltam a ruháimat, és bevetettem magam a többi boldogan visongó fürdőző közé.

Innen már csak pár métert kell megtenni az élvezetes kilátásért. Ha további élményekre vágysz, bérelhetsz kismotort, és aszfaltozott hegyi utakon felhajthaszt a Samui névre hallgató kilátóhoz. Itt aztán mindent megkapsz, dzsungelt, tengert, madárcsicsergést.

thaifold-phuket-vagy-kho_samu-utazas-legjobb-strandok-blog-cikkek-utazascentrum-blogger-utazasi-tippek-10.jpg

Persze a strandolás kapja a legnagyobb szerepet a nyaralás alatt. Az öbölben úszva apró, színes trópusi halak rebbennek szét előtted. Megunhatatlan látvány, órákig el tudod nézni snorkelingezés közben.. Ha viszont búvárkodsz, itt kivételes élményben lehet részed, mivel az öbölben veszélytelen cetcápák is élnek. Elég húsz méterre lemerülni, hogy megfigyelhesd életüket.

thaifold-phuket-vagy-kho_samu-utazas-legjobb-strandok-blog-cikkek-utazascentrum-blogger-utazasi-tippek-11.jpg

Strandolás közben megéhezik az ember, különösen, ha eszébe jutnak a jobbnál-jobb thai ételek. Én szinte mindegyiket nagyon szeretem. Itt ettem életem egyik legjobb Tom Yum levesét, amit azóta sem tudok még csak hasonlóan sem elkészíteni a konyhámban.

Persze akkor is megtalálod a számításod, ha nem rajongsz ezért az ízvilágért. A parton egymást érik a drága szállodák, éttermek, mindenki talál kedvére valót. 

thaifold-phuket-vagy-kho_samu-utazas-legjobb-strandok-blog-cikkek-utazascentrum-blogger-utazasi-tippek-12.jpg

Nem véletlenül érkeznek ide tömegesen a látogatók. Az ő kiszolgálásukra épülnek a 80-as évektől folyamatosan a szálláshelyek, szórakozóhelyek, ami napjainkra kezd kissé nyomasztóvá válni. Sajnos a tömegturizmus olyan méreteket öltött ezen a szép szigeten, hogy az elmúlt években bizonyos helyeken problémává vált az ivóvíz ellátás az őslakosoknak. A turizmusból beáramló pénz átalakította a sziget képét, óriási a kínálat szállásban, szórakozási lehetőségekben, éjszakai programokban. Viszont aki csak ezt a szigetet látja, az nem tudja meg, milyen az igazi Thaiföld.

Phuket, vagy Kho Samui? Őszintén szólva nem tudnék állást foglalni, melyik a jobb hely. Ha döntenem kellene, az utazási idő és a költségek lennének a mérvadóak.

A bejegyzés trackback címe:

https://utazascentrum.blog.hu/api/trackback/id/tr10018328445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása