Élj, Utazz, Kalandozz!

UtazásCentrum

UtazásCentrum

Kosárszán és üvegpalló - adrenalinbombák Madeirán

2024. február 17. - Edőcs István

A világ sok pontján vallják büszkén, hogy az örök tavasz szigetén élnek. Valóban rengeteg gyönyörűen zöldellő, remek klímájú hely létezik, de az örök tavasz mind közül Madeirára illik leginkább. A színes virágok tömkelege, a zöld minden árnyalata ámulatba ejtő, de Madeira sokkal több egy óriási virágoskertnél.

kosarszan-es-uvegpallo---adrenalibombak-madeiran-madeira-portugalia-utazas-utazascentrum-oroktavasz-nyaralas-1.jpg
Kezdem azzal, hogy már a megérkezés is izgalmas, Madeira repülőterének leszállópályája híresen nehéz terep. A pilóták külön kiképzést kapnak az itteni leszállásra. Erős szélben, ami elég gyakori, szinte lehetetlen a landolás. Ilyenkor a szomszédos Porto Santo szigetére, vagy a szárazföldre irányítják vissza a gépeket. Persze, van, aki kifejezetten az extrém repülés élménye miatt utazik a szigetre. És ha jól meggondolom, az sem olyan drámai, ha még egy napra a szigeten reked az ember.

kosarszan-es-uvegpallo---adrenalibombak-madeiran-madeira-portugalia-utazas-utazascentrum-oroktavasz-nyaralas-2.jpg
A főváros a sziget déli részén épült. Építészeti remekek nem hemzsegnek a városban, de a gótikus székesegyházat érdemes megnézni. Futballrajongóknak kihagyhatatlan a Stadion, amit a reptérhez hasonlóan Funchal városának szülöttjéről, Cristiano Ronaldóról neveztek el.

Libegőzés a város felett

kosarszan-es-uvegpallo---adrenalibombak-madeiran-madeira-portugalia-utazas-utazascentrum-oroktavasz-nyaralas-3.jpg
Madeira erősen tagolt felszínén meglehetősen nehéz volt a közlekedés. A régi időkben úgy könnyítették meg a fennsíkokon gazdálkodók életét, hogy kötélpályákat építettek ki a termőföldekhez. Ezek a felvonók népszerűek lettek a turisták körében is, sőt kifejezetten turisztikai célra is építettek kötélpályákat. Ha a fővárosban jársz, szállj fel az Édeskömény-öböl központjából Monte felé induló libegőre. Kb. 15-20 perc alatt teszi meg az 560 méteres szintkülönbséget, kényelmesen lebegve a domboldal fölött. Felérve a látvány fenomenális, a teljes öböl és a város a lábaid előtt hever.

Botanikus Kert

kosarszan-es-uvegpallo---adrenalibombak-madeiran-madeira-portugalia-utazas-utazascentrum-oroktavasz-nyaralas-4.jpg

A város legfőbb nevezetességéig, a Botanikus Kerthez tovább mehetsz felvonóval, amely a közelből indul. Mindkét felvonó kiskabinos, nagyon kényelmes, és biztonságos. Ha nem szereted a libegőt, akár busszal, vagy autóval is megközelítheted a botanikus kertet, mindössze 3 kilométerre található a városközponttól.
A kert több mint 2500 növényfajnak ad otthont, amelyeket a világ minden részéről telepítettek ide. A trópusi kertben madárpark is van, ahol 300 egzotikus fajban gyönyörködhetsz.

Robogj tobogánon!

kosarszan-es-uvegpallo---adrenalibombak-madeiran-madeira-portugalia-utazas-utazascentrum-oroktavasz-nyaralas-5.jpg
Ha visszatérsz a városba, pattanj fel egy tobogánra. A kosárszán az őslakosok közlekedési eszköze volt, manapság kedvelt turista attrakció. A fatalpakon csúszó szánt két szalmakalapos carreiros, azaz szánhúzó irányítja a kanyargós utcákon. Mivel a meredekebb lejtőkön a szán csaknem az 50km-es sebességet is elérheti, igazi adrenalinbomba kipróbálni!

Babérerdő, az UNESCO Világörökség része

kosarszan-es-uvegpallo---adrenalibombak-madeiran-madeira-portugalia-utazas-utazascentrum-oroktavasz-nyaralas-6.jpg

Ezen a szigeten mindenki talál látnivalót, ha pedig szereted a természetjárást, akkor el leszel ragadtatva a lehetőségek garmadájától. Az ősi babérerdőtől és vízesésektől a fekete sziklás tengerpartig rendkívül változatos természeti környezetet járhatsz be.
A babérerdő évmilliókkal ezelőtt az egész szigetet beborította, sőt, Európában elterjedt. Mára gyakorlatilag kihalt, és bár több makronéziai szigeten van babérerdő, a legnagyobb kiterjedésű Madeirán található. Éppen ezért vette fel az UNESCO 1999-ben a Világörökség listára. A babérerdő egyben számos ritka növény- és állatfaj élőhelye is. Itt sétálva óriási páfrányokat és virágzó növényeket is látsz, néha úgy érzed magad, mint egy mesebeli erdőben.

Kígyószisz

kosarszan-es-uvegpallo---adrenalibombak-madeiran-madeira-portugalia-utazas-utazascentrum-oroktavasz-nyaralas-7.jpg
A madeirai utazásomra készülve olvastam, hogy a lila kígyószisz Madeira büszkesége. Nyomban megjelent előttem a nálunk ismert vadvirág képe, gondoltam, lapozzunk, ilyen itthon is van. Amikor azonban megláttam, mi is nő itt, megértettem, miért tartják nagy becsben. Azóta már tudom, hogy a makaronéziai fajok sokkal látványosabbak, mint itthon. Több tucat fajuk alakult ki a szigetvilágban, Madeirán két endemikus faj él, ezek egyike ez a csodásan szép lila virág.

Cabo Girao, séta az üvegpallón

kosarszan-es-uvegpallo---adrenalibombak-madeiran-madeira-portugalia-utazas-utazascentrum-oroktavasz-nyaralas-8.jpg
A Cabo Girao óriási sziklafala csaknem 600 méter magas. A tetején lévő kilátóból remek panoráma nyílik Camara de Lobos városára, valamint Madeira déli partjaira. Ha bátor vagy, és bírod a mélységet, az üvegpallóra is kimerészkedhetsz, és letekinthetsz a szédítő mélységbe. Első alkalommal Singapure-ban volt hasonló élményem, meg is fogadtam, hogy soha többet nem kísértem a mélységet. Persze nem így lett, és itt sem bántam meg, hogy nem álltam ellen a csábításnak.

Séta a csatornák útvesztőjében

kosarszan-es-uvegpallo---adrenalibombak-madeiran-madeira-portugalia-utazas-utazascentrum-oroktavasz-nyaralas-9.jpg
A mezőgazdasági célra kiépített csatornarendszer több mint 200 km hosszan hálózza be a szigetet. Az úgynevezett levadák mellett turistautak épültek ki, amelyeken kellemesen sétálhatsz. Javaslom, hogy olyan útvonalat válassz, ami vízesések mellett halad el.

Fürdés természetes medencékben

kosarszan-es-uvegpallo---adrenalibombak-madeiran-madeira-portugalia-utazas-utazascentrum-oroktavasz-nyaralas-10.jpg

A sok millió évvel ezelőtti vulkánkitörések idején a folyékony láva az óceánt elérve megszilárdult, és természetes medencék alakultak ki. Ilyen medencéket találsz a sziget nyugati oldalán. Páratlan élmény érezni, ahogyan az óceán hullámai dübörögve csapódnak a medence falának, és csiklandozó permetként hullanak vissza rád. Homokos strandot Madeirán ugyan nem találsz, de a medencés pancsolás hidd el, kárpótolni fog!

A bejegyzés trackback címe:

https://utazascentrum.blog.hu/api/trackback/id/tr5418306795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása