Élj, Utazz, Kalandozz!

UtazásCentrum

UtazásCentrum

A sarki fény nyomában

2023. december 31. - UtazásCentrum

Ha egyszer te is szeretnéd látni a sarki fény csodáját, összegyűjtöttem neked a legjobb európai északi fény „lelőhelyek” közül hármat. Mivel természeti jelenségről van szó, így nincs garancia arra, hogy épp akkor és ott részese lehetsz, de a tudósok szerint a 2024-es év elején sok ilyenben lesz részünk.

Mi is a sarki fény?

sarki-feny-nyomaban-utazoblog-utazascentrum-utazasi-tippek-1.jpg

A sarki fény, amit a Föld északi részén északi fénynek vagy Aurora Borealisnak is neveznek, ugyanazt a déli félteken déli fénynek, vagy Aurora Australisnak hívnak. A jelenség nem más, mint a világűrből érkező és a Föld légkörében található részecskék nagysebességű ütközése következtében keletkező fényjelenség. Leggyakrabban zöld és lila színben pompázik és gyönyörű látvány.

1. Tromsø, Norvégia

sarki-feny-nyomaban-utazoblog-utazascentrum-utazasi-tippek-5.jpg

A tudósok szerint Európában leggyakrabban ebben az észak norvég városban fordul elő a sarki fény. A norvég sarkvidéken található város az aurora zóna szívében található. Tromsö (norvégul Tromsø) népszerű úti cél szeptembertől áprilisig, amikor gyakran fordul elő a jelenség. A város nyüzsgő, sőt a város büszkén viseli Norvégia egy főre eső legtöbb kocsmája címet.

sarki-feny-nyomaban-utazoblog-utazascentrum-utazasi-tippek-4.jpg

Mivel a Tromsö a híres norvég fjord-vidék legnagyobb települése, így látnivalókban nem lesz hiány. Itt találod a világ legészakibb botanikus kertjét, sörfőzdéjét és püspökségét is. Magyarra fordítva: a világ legészakibb „nagyvárosa”. A környéken kipróbálhatod a kutyaszánt, vagy ennek motoros változatát, ahogyan a fjordok felfedezése is jó program.

sarki-feny-nyomaban-utazoblog-utazascentrum-utazasi-tippek-18.jpg

A sarki fény túrák egyikére érdemes befizetni, olyan 50.000 Forint környéki áron mozog felnőtteknek.

Hogyan jutsz oda?  Tromsøbe azt javaslom, hogy kizárólag repülővel menj. Választhatsz nagygépes utakból, ezek jellemzően olyan 7-8 órás utazások egy átszállással, vagy utazhatsz úgy, ahogy én szoktam: Oslo, ahol egy-két napot jó eltölteni még télen is, majd belföldi járattal Oslo-Gardermoenről Tromsöbe. Árban nem jössz ki sokkal jobban, de sokkal többet látsz. Ugyanezt megteheted a svéd fővárossal is, ahol azért – be kell vallani – milliószor több a látnivaló, mint a norvég párjában.

Ne bérelj autót! Nagyon erősen javaslom, hogy még nagy téli rutinnal se bérelj autót. Több mint 1600 kilométer távolságot kell legyőznöd és hát még az április erős télnek számít arrafelé, hó, jég vár az utakon. A nyárra számolt 21-22 órás non-stop vezetésből simán kétszeres időbe futhatsz bele. Mondjuk az atlanti-óceáni út gyönyörű, de inkább nyárra javaslom.

sarki-feny-nyomaban-utazoblog-utazascentrum-utazasi-tippek-19.jpg

Tromsøben van egy jéghotel-szerű, ami igazán különleges, bár bevallom én az első éjszaka után széles mosollyal távoztam innen. Én jobb szeretek kényelmesen aludni, ráadásul csak egy éjszakát fizetett a vendéglátóm, az ára pedig norvég mércével is magas. A városban számos hotelt, szállást találsz, azonban nem érdemes kimenni a városhatáron kívülre, bármilyen sarki fényre hajazó nevet is visel a szálláshely.

sarki-feny-nyomaban-utazoblog-utazascentrum-utazasi-tippek-10.jpg

2. Svéd Lappföld

A svéd Lappföld szép látvány, ráadásul az idő is barátságosabb a norvégnél (na, azért nem sokkal). Svédország esetében azt javaslom, hogy menj Stockholmba, ami nemcsak gyönyörű, nem csak az egyik legkedvesebb városom, de millió látnivalót is tartogat számodra.

sarki-feny-nyomaban-utazoblog-utazascentrum-utazasi-tippek-8.jpg

Ha Stockholmból indulva néznél északi fényt, akkor Kiruna városát ajánlom elsősorban, bár ez is csekély 1200 kilométeres utat jelent a fővárosól és igazából a sarki fényen kívül sok látnivaló nincs ott. Hasonló település a finn nevet viselő, de Svédországhoz tartozó Jukkasjärvi, ami Kirunától nem messze helezkedik el, itt ugyancsak találsz egy jéghotelt, ha erre vágynál.

sarki-feny-nyomaban-utazoblog-utazascentrum-utazasi-tippek-9.jpg

Az én kedvencem Luleå szigetvilága, itt érdemes kirándulni egy keveset a természetvédelmi tájon, de a sötétségre figyelni kell, a medvék korán előkerülnek. Sőt, itt kipróbálhatod a lékhorgászatot is, de látnivalókban ez a hely sem bővelkedik.

sarki-feny-nyomaban-utazoblog-utazascentrum-utazasi-tippek-2.jpg

Hogyan jutsz oda?  Kirunába és Luleåba is van helyi repülőjárat, az autózás 1.200 km-re nem túl jó opció télen.

Szálláshelyek tekintetében van jó pár lehetőség, lakhatsz valódi svéd rönkhotelben, ahogy a már emlegetett jéghotelben is, de számos más lehetőséget is találhatsz.

3. Reykjavik, Izland

sarki-feny-nyomaban-utazoblog-utazascentrum-utazasi-tippek-14.jpg

Izland fővárosa sok okból kiváló választás a sarki fény megkereséséhez. Ha nem dúl benned a több száz kilométer legyőzése helyi repülőjáratokon, vagy merész autózással, akkor ebből a listából mindenképp Reykjavikot javaslom. Bár most van némi vulkáni aktivitás a szigetországban, de ez a fővárost nem érinti.

sarki-feny-nyomaban-utazoblog-utazascentrum-utazasi-tippek-16.jpg

Lássuk be, Izland legszebb látnivalóit nem a fővárosa rejtegeti, de innen indulva több túrán is részt tudsz venni, és nem mellesleg a fővárosban, vagy attól pár tíz kilométerre láthatsz sarki fényt, amit profi fényvadászokkal érdemes megkeresni. Ha mégis magad indulnál útnak, akkor a dél-izlandi Vik közelében lévő Hofdabrekkába érdemes elmenned, ami autóval is jól megközelíthető, hiszen főként autópályán kell megtenned a 3 órás utat.

sarki-feny-nyomaban-utazoblog-utazascentrum-utazasi-tippek-13.jpg

Reykjavikban a Perlan is alkalmas lehet az északi fény megfigyelésére, bár nekem itt nem volt szerencsém. A skanzen, a Hallgrímskirkja templom is érdekes látványosság a fővárosban, de a vidéki Izland sokkal izgalmasabb a fővárosnál.

A Kék Lagúna, a Thingvellir Nemzeti Park, Izland legismertebb vízesése a Gullfoss, továbbá a gejzírek őse és névadója a Geyser és a 6-10 percenként kitörő Strokkur gejzír is ezek közé tartozik. A sok-sok vízesés közül az én kedvencem a Fjallfoss, de ezzel nem vagyok egyedül. Bár Izland talán sosem lesz egy turistagettó, de azért itt már több emberrel is találkozni fogsz. Sok-sok látnivaló van az országban, ilyen a Fjadrargljufur-kanyon vagy a Jökulsárlón gleccser-tó, azt hiszem Izland megérdemel egy önálló bejegyzést.

sarki-feny-nyomaban-utazoblog-utazascentrum-utazasi-tippek-15.jpg

A Kék Lagúna e cikk írása közben éppen le van zárva vulkánkitörés miatt, a vulkanikus aktivitás a szigeten mindennapos. Nem kell aggódnod, a mai műszeres mérések olyan jól működnek, hogy az esetlegesen veszélyeztetett körzeteket lezárják, ha akarnál sem tudnál odamenni.

Hogyan jutsz oda? Reykjavikba heti kétszer megy közvetlen járat Budapestről, egy hosszú hétvégére is könnyen elérhető, bár a látnivalók bő egy hetet is kitesznek. A sarki fényt itt is áprilisig jósolják, de érdemes inkább a január-márciusi időszakot választanod.

Reykjaviki szálláshely tekintetében egyértelműen a belvárost ajánlom, mert a város könnyen felfedezhető akár gyalogosan is.

A bejegyzés trackback címe:

https://utazascentrum.blog.hu/api/trackback/id/tr3718287407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása