Élj, Utazz, Kalandozz!

UtazásCentrum

UtazásCentrum

Münchenben az ördög lábnyomában

2024. március 29. - Edőcs István

München, Bajorország fővárosa az Alpok előterében, festői erdős környezetben fekszik. Budapestről alig 7 órás autózással elérheted, hogy néhány kellemes napot eltölthess ebben a gazdag nagyvárosban, ami rengeteg látnivalót kínál.
munchenben-az-ordog-labnyomaban-munchen-bajoroszag-nemetorszag-utazas-utazom-hosszuhetvege-bmw-1.jpg

A városnézéshez legjobb kiindulópont az egykori piactér, a Marienplatz. Az Új Városháza neogótikus épülete önmagában is látványos, de ami igazán érdekessé teszi, az a harangjáték. 12 óra előtt kisebb tömeg verődik össze, hogy meghallgassa Európa egyik legjobb harangjátékát, és megnézze a toronyból kipenderülő több mint harminc figura táncát.

munchenben-az-ordog-labnyomaban-munchen-bajoroszag-nemetorszag-utazas-utazom-hosszuhetvege-bmw-2.jpg

Az ördög lábnyoma

A Frauenkiche jellegzetes hagymakupoláival igazán rendhagyó épület, s mi több, jó tájékozódási pont, ha esetleg eltévednél. A templom egyik érdekessége a Teufelstritt, az ördög lábnyoma, aminek eredetéről számos legenda kering. A legismertebb szerint a templom az ördög pénzéből épült, aki kikötötte, hogy nem lehet rajta ablak. Az építész viszont túljárt az eszén, és elrejtette az ablakokat az oszlopok mögé, hogy kívülről ne legyenek láthatók. Amikor az ördög be akart menni a templomba, az ajtóból meglátta az ablakokat. Ekkor viszont már késő volt, mivel időközben felszentelték a templomot. Mérgében nagyot dobbantott, és a lábnyoma örökre ott maradt a templom kövezetén.

Európa legnagyobb művészeti komplexuma

munchenben-az-ordog-labnyomaban-munchen-bajoroszag-nemetorszag-utazas-utazom-hosszuhetvege-bmw-3.jpg

A Residenz, a királyi palota évszázadokon át a bajor választófejedelmek székhelye volt. Reneszánsz épületegyüttese ma Európa legnagyobb művészeti múzeuma, és leglátványosabb palotája. A hét udvaron fekvő komplexumban található többek között a Residenz Múzeum, a Kincstár és a Cuvilliés Színház. Ez utóbbi nekem, mint zenerajongónak különösen maradandó élmény volt. A gazdag díszítésű rokokó színházban debütált 1781-ben Mozart Idomeneo című operája. Ha túl soknak tartod a teljes épületkomplexum bejárását, a színházba külön jeggyel is bemehetsz.

Képtár képtár hátán

munchenben-az-ordog-labnyomaban-munchen-bajoroszag-nemetorszag-utazas-utazom-hosszuhetvege-bmw-4.jpg

Imádom a képtárakat, ezért a város két legnevesebb galériáját is bejártam. Az Alte Pinakothekben a XIV-XVIII. századi európai festészet legjobb képeit láthatod. Sokat elárul, hogy több mint nyolcvan Rubens festményt foglal magába a gyűjtemény.
A Neue Pinakothekben a rokokótól kezdve a szecesszióig több művészeti stílus műveit tekintheted meg. Ha a modern festészet áll közelebb hozzád, akkor sem maradsz élmény nélkül. Javaslom, hogy nézd meg a Modern Művészeti Galériát, ahol Picasso és Warhol képeket is találsz.

A BMW hazája

munchenben-az-ordog-labnyomaban-munchen-bajoroszag-nemetorszag-utazas-utazom-hosszuhetvege-bmw-5.jpg

Bár általában nem hoznak lázba a drága autók, azért a BMW Múzeumot én is megnéztem. Itt aztán az autó rajongói szinte valamennyi modellt megtalálják, legyen az sportkocsi, versenyautó, vagy motorkerékpár. A modelleken kívül megismerheted a modern autóépítés technológiáját is.

Egy kis lazítás

munchenben-az-ordog-labnyomaban-munchen-bajoroszag-nemetorszag-utazas-utazom-hosszuhetvege-bmw-6.jpg

Mivel ottjártamkor szép nyári idő volt, elmentem a központtól kb. 20 percre lévő Englisher Garten-be. Az Isar folyó mentén hosszan elnyúló park négyszer nagyobb, mint a Margit-sziget. Sokan járnak ide napozni, és mivel Németországban elég megszokott a nudizmus, itt sem ütköznek meg az emberek, ha valaki ruhátlanul szeretné élvezni a napsütést. Mindenesetre kicsit viccesnek tűnt, amikor a meztelen emberek közt sétáló apácákat pillantottam meg, de a park mindenkié! 

A sörivás Münchenben életforma, több évszázados hagyománya van. Szinte minden szegletben találsz sörkertet, ahol megihatsz egy korsóval (vagy kettővel). A sörhöz pedig sült csülök dukál, káposztával és krumpligombóccal. Ha húsmentes specialitást szeretnél, válassz egy sajtos nokedlit finom bajor sajttal és pirított hagymával. A Kasnockenből sok helyen kisadagot is adnak, ami gyerekeknek bőven elég.

München tökéletes pár napos kiruccanásra. Bármelyik évszakban mehetsz, mindig találsz egy halom látnivalót, szórakozási lehetőséget, nem beszélve az árubőségről, ami mindannyiunkat vásárlásra csábít. Egy-egy élménnyel teli nap után pedig igazi lazítás egy jó vacsora, természetesen sörrel!

munchenben-az-ordog-labnyomaban-munchen-bajoroszag-nemetorszag-utazas-utazom-hosszuhetvege-bmw-7.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://utazascentrum.blog.hu/api/trackback/id/tr3518307487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása