Élj, Utazz, Kalandozz!

UtazásCentrum

UtazásCentrum

Galapagos-szigetek: hajózd be a teknősök világát!

2024. január 31. - UtazásCentrum

A szigetcsoport Magyarországról nézve eléggé a világ végén van. Ám ha érdekel az egzotikus természet, megéri a fáradságot (és költséget). Én hosszabb latin-amerikai utam során iktattam be a szigeteket. Ecuadorból repültem oda, mint mindenki más. Van ugyan hajójárat is, de ezer kilométert utazni időigényes és unalmas.galapagos-oriasteknosokkel-utazasi-blog-utazascentrum-olcso-utazas-1.jpg

Régen 100 ezer főben korlátozta az ecuadori kormány a szigetet felkereső turisták számát, hogy minél kevesebb környezeti terhelés keletkezzen az óceán közepén lévő szigeteken. Mára győzött a profitéhség és jelentősen enyhítettek a korlátozáson. Ha utazási csomagot vásárolsz helyben, az ecuadori fővárosból odarepítenek, és a szállás a kiválasztott hajón van teljes ellátással. A program része, hogy elvisznek 4-5 szigetre, minden napra másik jut. Folyamatosan velünk volt egy biológus-idegenvezető, aki szigetről-szigetre vezetett és a lehető legrészletesebben, de közérthetően értelmezte a látnivalókat a lakatlan szigeteken.

Teknősök százával

galapagos-oriasteknosokkel-utazasi-blog-utazascentrum-olcso-utazas-2.jpg

Mindegyik szigetnek megvan a maga karaktere. Nekem a legjobban az egyik, óriásteknősök által lakott sziget jött be. Előző este bizalmatlanul faggattam az idegenvezetőt a szálláshajón, vajon biztosan lesznek-e óriásteknősök. Először még tárgyszerűen válaszolt, hogy igen, persze. Egy szavát sem hittem és csak nyomultam, hogy hátha elbújnak. Amikor negyedjére feszegettem a kérdést, az egyébként végtelenül türelmes tudóska kissé kizökkent nyugalmából. Másnap értettem meg, hogy miért. Csak azon az egy szigeten ahol kikötöttünk,  hemzsegtek az óriásteknősök. Több százat láttam én is. A páncélosok 50-60 kilóra megnőnek és igen ostobák, de szeretnivalók. Semmi természetes ellenség nem zavarja őket abban, hogy egész nap csak egyenek. Érzékszerveik igen tompák, alig látnak, gyenge a hallásuk és szaglásuk. Hiába, a túléléshez nincs szükségük kifinomult érzékszervekre.

galapagos-oriasteknosokkel-utazasi-blog-utazascentrum-olcso-utazas-3.jpg

Az sem zavarta az egyiket, hogy miközben legelt, elé hasaltam a fűben. Kb. 30 cm közelre legelte magát, aztán én adtam fel a „párbajt” és felálltam.

Megérinteni, megsimogatni szigorú büntetés terhe mellett tilos minden állatot. Azért óriásteknős ügyben láttam kivételt, de az kényszerhelyzet volt. A kiépített, de szűk aszfaltozott út közepén szunyókált egy kétéltű, elállva a busz útját. Kb. tíz perc után a sofőr leállította a motort és elkezdődött a kilátástalan várakozás. Az igen lassú jószágnak 2-3 percbe tellett volna, hogy keresztülmenjen az úton, de esze ágában sem volt mozdulni. Kiderült, hogy néha órákat ilyen tetszhalotti állapotban szundít. Mivel tovább kellett menni a hajó indulásához, félretéve minden állat-nem-megfogási tabut, a sofőr és az idegenvezető megemelte az 50-60 kilós példányt és belehuppantották a fűbe.

galapagos-oriasteknosokkel-utazasi-blog-utazascentrum-olcso-utazas-4.jpg

Több szigeten is vannak iguana kolóniák. Az ijesztőnek tűnő hüllők jobban félnek az embertől, mint mi tőlük. Azonnal vízbe vetik magukat, ha közelítesz hozzájuk. Feltéve, hogy kellő mennyiségű meleget akkumulált a testük ahhoz, hogy mozogni tudjanak. Reggel még szinte mozgásképtelenek, de ha felmelegszik a vérük, fürgén a tengerbe ugranak.

galapagos-oriasteknosokkel-utazasi-blog-utazascentrum-olcso-utazas-5.jpg

Kis tudományos(kodó) információ: Darwin a szigeteken járva figyelte meg, hogy a különböző, egymástól távolabbi szigeteken miként módosult a pintyek csőre és a teknősök páncéljának mintázata. Hipp-hopp, máris kész az evolúciós elmélet. Ez persze túlzás így, de a tudós itt-tartózkodása alatt tett megfigyelései valóban alapokkal szolgáltak az elmélethez.

Élet az óceánban

galapagos-oriasteknosokkel-utazasi-blog-utazascentrum-olcso-utazas-6.jpg

Van ám vízi világ is a szigetek körül! Az óceán ugyan hosszabb fürdésre nem alkalmas, mert a Humbold-áramlat a Déli-sarkkörtől egészen idáig hozza a hideg áramlatot. Mivel sok tápanyagot szállít, imádják a körülményeket a fókák. Felejthetetlen élmény volt, ahogy a fókák körbevettek és együtt úszhattam velük. Az egyik a víz alatt még a szemembe is bámult. Mintha azt kérdezte volna: „Helló, tesó, hát te mi járatban?”

galapagos-oriasteknosokkel-utazasi-blog-utazascentrum-olcso-utazas-7.jpg

Nyersebb dolgot is láttam az egyik partszakaszon. Az éppen megszületett fókabébi az anyja mellett heverészett. Pár méterre tőlük egy sólyomféle ragadozó madár ült türelmesen. A vezetőnk elmondta, hogy a madár arra vár, hogy megszülessen a méhlepény, ami remek préda számára. Türelme általában véges, ha nincs eredmény egy-két órán belül, akkor elragadja az újszülöttet. Persze szerettük volna elzavarni a ragadozó madarat, de ezt az idegenvezető nem engedte. Az ökológiai egyensúlyba nem avatkozhat bele ember. Próbálják a természetet eredeti formájában konzerválni, illetve hagyják, hogy a természetes folyamatok a saját útjukon haladjanak tovább. Csak drukkolni tudtunk, hogy az aranyos fókabébi megmeneküljön!

galapagos-oriasteknosokkel-utazasi-blog-utazascentrum-olcso-utazas-8.jpg

A szigeteken tett kirándulásom előtt nem sejtettem, hogy a pingvinek élettere egészen az Egyenlítőig terjed. A Galapagos-szigeteken ezrével élnek, kedvelik a Humboldt-áramlatot, ami hideg és táplálékban gazdag. Mivel a természeti körülmények az Arktiszhoz képest kedvezőek, elegendő kicsire nőni, a viszonylag vékony zsírréteg megfelelő védelem az óceán vizében. A partról sokáig szemmel tudod őket követni, amint boszorkányos fordulékonysággal ejtik el a halakat a kristálytiszta vízben.

galapagos-oriasteknosokkel-utazasi-blog-utazascentrum-olcso-utazas-9.jpg

A szigetek között rutinszerűen közlekedő hajókon mindent megkapsz, ami ahhoz kell, hogy élvezd a Galapagos-szigetek felfedezését. Komfort, kényelem, békés hullámok. A személyzet kedves. A kapitány és a legénység a búcsúpartira díszruhába vágta magát, ilyen szempontból kissé kényelmetlenül éreztük magunkat a sportos viseletben. A legaranyosabb az volt, hogy még tortát is sütöttek nekünk és ügyesen kicicomázták.

A bejegyzés trackback címe:

https://utazascentrum.blog.hu/api/trackback/id/tr1518307933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása