Élj, Utazz, Kalandozz!

UtazásCentrum

UtazásCentrum

Mesés téli hétvége Krakkóban

2024. január 21. - UtazásCentrum

Bár Krakkóba el lehet jutni Pestről repülővel is, én inkább az autót választottam. Mivel egész Szlovákiában a zólyomi kempingnél lehet a legjobb juhtúrós sztrapacskát enni, megálltam, mint mindig. Az autóút a mesés Alacsony-Tátra érintésével Rózsahegyen keresztül vezet lengyel területre.

A hegyi utakat takarítják, jól járhatóak. A Tátra havas csúcsait látva biztosan nem fogod megbánni a téli kiruccanást. Ha utiterved engedi, kitérőt tehetsz Zakopanéba, vagy egy kisebb hegyvidéki faluba, úgy fogod magad érezni, mintha mesekönyvben sétálgatnál. Ha repülővel utazol, könnyedén bejutsz Krakkó központjába autóbusszal vagy HÉV-szerű vonattal.

Dicső múlt és dinamikus jelen

Dél-Lengyelország titkos fővárosa valamikor valóban az ország közigazgatási központja volt. Évszázadokig volt királyi székhely, de ez már csak a dicső múlt. A századforduló környékén nyugat-európai mintára gyönyörű belvárost húztak fel, meghagyva számos régebbi épületet.

Nagy túlélő a lengyel nép. Nagyhatalmak érdekszférájában lavírozva fenn tudott maradni a nemzeti eszme akkor is, amikor megszűnt az államiság. Ez a mentalitás lejön a város mai hangulatából is. Dinamizmus, sok építkezés, modern városnegyedek és nagyon-nagyon sok felújítás jelzi, hogy jól mennek a dolgok. A város tömegközlekedését remekül megszervezték. Szükség is van rá, bő félmillió ember él itt, próbálják a motorizációt kiváltani buszokkal, villamosokkal.

Wawel, a királyi vár

A királyi vár, a Wawel több múzeumot és templomot tartogat számodra. Célszerű nyitásra menned, mert 11 után turista csoportok foglalják el minden zugát és szinte mozdulni sem lehet. És akkor még nem említettem a hangos beszédet. Egymást érik a vezetett csoportok, az idegenvezetők itt minden nyelven magyaráznak a turistáknak. Amerikai és francia csoportok, vagy honi nyugdíjasok egyaránt követelik a jussukat, hogy fizikailag is közel kerüljenek a lengyel történelem relikviáihoz. A Kincstár komoly légkörében láthatod a lengyel királyok államiságát szimbolizáló tárgyakat. A királyi lakosztályok természetesen dúsan aranyozott bútorokat, mázsás csillárokat és pazar szőnyegeket rejtenek.

A legnagyobb benyomást rám a reneszánsz díszudvar tette. A háromszintes, kecses oszlopokkal tarkított árkádok akár lehetnének Itáliában is. Sajnos Magyarországon kevéssé, mert a török uralom alatt nem épülhettek hasonlók.

Ha a Wawelben vagy, ne hagyd ki a székesegyházat. Kívülről úgy tűnhet, hogy kissé szedett-vedettre sikerült. Ennek az az oka, hogy több évszázadon keresztül építették, illetve bővítették. Belül kétségkívül fénypontnak számít a Zsigmond-kápolna, ami szerencsére megőrizte eredeti reneszánsz formáját. A főoltár díszes, aranytól roskadozó, barokk megjelenése kissé idegen testnek hat a nagyszerű, égbe törő gótikus oszlopok között. Az altemplomban lévő kripták rejtik a királyi dinasztiák csontjait, de helyet kaptak itt politikusok és hadvezérek a modern korokból is.

Ha megtelt a fejed a Wawel látnivalóival, kiváló lehetőség, hogy a bástyákról élvezd a panorámás kilátást. A vár alatt a Visztula hömpölyög és lassú folyása emlékezteti a lengyeleket dicső múltjukra.

Pápa-kultusz

II. János Pál pápa életében is óriási népszerűségnek örvendett Lengyelországban. Halála után tovább él kultusza, hiszen sokáig itt tevékenykedett bíborosként, mielőtt pápává választották. Megválasztása óriási meglepetés volt annak idején és sokan úgy gondolják, hogy ténykedése jelentősen hozzájárult a közép-kelet-európai rendszerváltáshoz. Befizethetsz olyan pár órás tematikus VIP túrákra, amelyek során megismerheted az azóta szentté avatott volt egyházfő krakkói életével.

Én a krakkói lakóházát kerestem fel. Ebben a múzeummá átalakított épületben lakott pár évig apjával. A puritán módon berendezett lakóépületben korhű képek és berendezési tárgyak vannak. A legjobb az egészben az volt, hogy a személyzet rendkívül türelmes és kedves volt. Szívesen beavattak a pápa életének kevéssé ismert részleteibe kiváló angolsággal. Ha van kedved elmenni ebbe a házba, negyedórás sétával eljutsz a Wawelből és a Visztula egyik hídján átsétálva a királyi vár panorámáját is megcsodálhatod.

Szórakozónegyed

Krakkónak is van bulinegyede, úgy hívják hogy Kazimierz. Régen zsidónegyed volt, ma viszont az éjszakai élet központja. Az esti órákban beindul az élet, akárcsak a budapesti belvárosban. Éttermek, diszkók, bárok, van itt minden! A hangulatos utcácskákban ódon hangulatú házak aljában sorakoznak a vendéglők. Ha vacsorázni szeretnél, menj időben, mert 8 után kitehetnék a „Megtelt” táblát. A lengyeleknek jól megy az utóbbi években. Virágzik a gazdaság, erős az a réteg, amelyik megengedheti magának, hogy rendszeresen vendéglőbe járjon. A turisták sem kímélik a pénztárcájukat, ha egy jó vacsoráról van szó.

Mi egy jópofa, fiatalos helyet választottunk. Ez nem csak a közönségre igaz, hanem a személyzetre is. Pedáns tisztaság, mosolygós kiszolgálás. Megkapjuk a kötelező extra mosolyt, amikor kiderül, hogy magyarok vagyunk. A mai fiatalok kevéssé foglalkoznak a lengyel-magyar közös történelmi gyökerekkel, de sokuknak kellemes élményük van Magyarországról.

A minket kiszolgáló pincérlány kérés nélkül hoz kupicányi vodkát a ház ajándékaként, még rendelés előtt. Ebből is látszik, hogy szeretetből teszi. Bevett szokás a világban, hogy a vendéglő ad egy kilépőt ajándékba, mielőtt fizetnél, hátha megnöveli ez a gesztus a borravaló adási hajlandóságot.

Spenóttal töltött palacsintát, uborkás zöldséglevest és pisztrángot választottunk. Nem tévedtünk, sőt, a spenótos palacsinta azóta meghonosodott a mi konyhánkban is.

A bejegyzés trackback címe:

https://utazascentrum.blog.hu/api/trackback/id/tr3818307263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása