Élj, Utazz, Kalandozz!

UtazásCentrum

UtazásCentrum

Pompeii, a vulkán által eltemetett város

2024. január 18. - UtazásCentrum

Ha dél-olaszországi nyaralásra szánod el magad, akkor Nápoly és környéke mindig jó választás. És ha ezen a vidéken jársz, akkor szinte kötelező kirándulás Pompeii (vagy ahogy magyarítva írjuk: Pompei) városa, ami biztosan az egyik legérdekesebb látnivalója az európai kontinensnek.

pompeii-vulkan-altal-eltemetett-varos-blog-utazas-utazo-blog-utazascentrum-olcso-5.jpg

Pompeii az ókori Római Birodalom egyik leggazdagabb városa volt, Nápolytól nem messze, a Vezúv vulkán tövében fekszik. Időszámításunk után 79-ban a Vezúv kitörése okozta a korabeli város végét, a vulkáni hamu és habkő maga alá temette a várost és csodálatos módon konzerválta azt. A veszély elmúlásával azonban többek fosztogatásba kezdtek az egykor gazdag település maradványainál, de lassan feledésbe merült ez is. A folyamatos régészeti munkáknak köszönhetően egyre nagyobb rész ismerhető meg az ókori város életből.

Hogyan juthatsz el Pompeiibe?

pompeii-vulkan-altal-eltemetett-varos-blog-utazas-utazo-blog-utazascentrum-olcso-9.jpg

Nápolyból nagyon könnyű eljutni a városba saját szakállra, fél óránként jár közvetlen elővárosi vonat a romkerthez. Ráadásul a vonaton inkább helyiekkel találkozol majd, mert a turisták nem ezt a közlekedési formát választják, hanem befizetnek egy jóval drágább csoportos útra. Vélhetően neked sincs szükséged a tülekedésre, az egymásra várásra, az alkalmazkodásra. A nápolyi főpályaudvaron hagyományos kasszánál, vagy automatánál meg tudod venni a jegyed, elegendő annyit megjegyezned, hogy Pompeii Scavi állomásra tartasz. Ha inkább beszélgetnél egy kedves olasz pénztárossal, akkor a Parco Archeologico di Pompeiit kell emlegetned, vagy egy cetlin odacsúsztatnod, és már kapod is a HÉV-szerű vonatra a jegyed (helyjegy nem kell). Az út mintegy fél óra, ha bizonytalan vagy, hol kell leszállnod, kérdezd meg valamelyik olaszt, boldogan fog segíteni. A peronokon egyébként jól láthatóan, több helyen is szerepel a megálló neve, nehéz eltéveszteni. Visszafelé egyszerűbb dolgod lesz, mert a végállomás a nápolyi főpályaudvar.

Ne nyáron utazz Pompeiibe, persze ha teheted!

Lehetőség szerint ne a nyári időszakban menj az ókori városba, pokoli hőség lehet kora délután. Amennyiben mégis akkor mész, érdemes elindulni korán, hogy nyitásra odaérj, így, ha nem is kerülöd majd el a délutáni kánikulát, de nem a nagy tömeggel érkezel. Úgy készülj, hogy a romvárosban árnyék alig-alig van, igaz, be lehet menekülni néhány épületbe a hőség elől, de a látnivaló leginkább a városkép maga, nem pedig a belső terek.

pompeii-vulkan-altal-eltemetett-varos-blog-utazas-utazo-blog-utazascentrum-olcso-8.jpg

Jól teszed, ha viszel magaddal innivalót és nem árt egy kis harapnivaló sem, persze mindent meg is vehetsz majd, de az árak csillagászatiak lesznek.

A romváros

Ne felejts el térképpel készülni, mert akkor hatékonyabban tudod birtokba venni a területet. Térképet szerezhetsz a pénztárnál is és még egy praktikus tanács: a bejárat körül nagyon sok szakképzett idegenvezető lesz, akik próbálják eladni a szolgáltatásukat. Ha beszélsz valamilyen világnyelven és igényled a szakembert, akkor nyugodtan bízd rá magad valamelyik szimpatikus vezetőre. (Magyarul persze nem tudnak és a horribilis összeget fognak mondani. Alkudni is sajnos lehetetlen, mert összebeszélnek.) A romvárosban szabadon sétálhatsz és az okosan kialakított járdákról még azt is megfigyelheted, hogy az ókori szekerek kerekei milyen nyomokat vájtak a kövezetbe.

pompeii-vulkan-altal-eltemetett-varos-blog-utazas-utazo-blog-utazascentrum-olcso-1.jpg

Én sok meghökkentő dologgal szembesültem Pompeiiben. Először is a méretek. Az ókori Itália egyik nagyobb városáról van szó. A Vezúvra felkapaszkodó lankákon és az alatta elterülő síkságon kedvező feltételek voltak a mezőgazdaság számára. A település elhelyezkedése kedvezett a kereskedelemnek is, így nem csoda, hogy 20 ezer embernek adott megélhetést.

Talán a leginkább szembetűnő, hogy úgy a 2000 évvel ezelőtti római városépítők igazából tudták a dolgukat. Mai mérnököket megszégyenítő várost húztak fel. Sakktábla szerű elrendezésű utcák, jól elgondolt közösségi terek és kereskedelmi központ. Szépen megmaradtak az egyes elárusító standok is, lehet látni például az ételkifőzdék berendezését edénytárolóit.

pompeii-vulkan-altal-eltemetett-varos-blog-utazas-utazo-blog-utazascentrum-olcso-10.jpg

A 20 ezer fő befogadására képes Amphiteatrum gondoskodott a szórakoztatásról, akárcsak a klasszikus elrendezésű és jó akusztikájú nagyszínház. Ha gyönyörű mozaikokat akarsz látni, ki ne hagyd a Vettius Házat! itt látni fogod, hogy az egyébként is gazdag város arisztokráciája hogyan élt akkoriban. Ugyancsak gyönyörű és látványos a Misztériumok Háza, ahol színpompás freskók várnak rád. Mókás látni, hogy az egykori városlakók közös pottyantókban könnyítettek magukon. A higiénia alapelv volt az ókori Rómában, az egész birodalom tele volt városi fürdőkkel, természetesen Pompeii is rendelkezett ilyennel. A rómaiak felépítették a város víz- és csatornarendszerét, működött a közvilágítás is.

pompeii-vulkan-altal-eltemetett-varos-blog-utazas-utazo-blog-utazascentrum-olcso-11.jpg

A romváros több pontjáról jól látható egy kis hegyecske, ez maga a Vezúv. Hihetetlennek tűnik, hogy a kedves kis vulkáni csúcsból akkora mennyiségű törmelék, por és láva folyt ki, ami több méter magasan betemette a virágzó várost. A tragédiának a korabeli történetíró szerint voltak előjelei, morgott a föld és gázok törtek elő a vulkán kráteréből. Mivel sokan ezt komolyan vették, így el tudtak menekülni a katasztrófa elől, sok emberre viszont álmában zúdult a láva. Teljes emberi alakok kerültek ki megkövesedve az ásatások során. Sokakat olyan alakban látni, amelyeket az ásatások során öntöttek ki gipszből, némelyek arcán még az érzelmek is megmutatkoznak.

Mit érdemes meglátogatnod ezen a napon?

Feljebb már említettem pár helyszínt, amit érdemes meglátogatnod, de összeírtam a legfontosabb látnivalókat, amiket véleményem szerint nem szabad kihagynod.

  1. Fórum (Forum)

pompeii-vulkan-altal-eltemetett-varos-blog-utazas-utazo-blog-utazascentrum-olcso-4.jpg

A római város főterét, a Forumot, oszlopsorok veszik körül, innen indulnak a különböző városrészekbe vezető utak. A Forum környékén főként kereskedelmi helyeket, szentélyeket és templomokat találsz: a Lares-szentélyt; Vespasianus templomát; a gyapjú árusító csarnokot; és a Kúriát, ahol a városi tanács ülésezett.

  1. Színház (Teatro Grande)

pompeii-vulkan-altal-eltemetett-varos-blog-utazas-utazo-blog-utazascentrum-olcso-16.jpg

A lejtős talajba épített Teatro Grande (Nagy Színház) jelenleg 5000 néző befogadására alkalmas, és nyáron műsorokat is láthatsz itt. Érdemes felmásznod a felső sorba, az egyik legszebb kilátás innen tárul a szemed elé az egykori városra és a Vezúvra.

  1. Ízisz temploma (Tempio di Iside)

pompeii-vulkan-altal-eltemetett-varos-blog-utazas-utazo-blog-utazascentrum-olcso-6.jpg

A Tempio di Iside, Ízisz templomát, egy egyiptomi istennőnek szenteltek a helyiek. A templomot a Krisztus előtti második században emelték, majd egy földrengés során elpusztult, de újjáépítették a Vezúv kitörése előtt úgy 10 évvel. A templomot körülvevő oszlopcsarnok egyik helyén még Stendhal francia regényíró kézjegyét is felismerheted 1817-ből.

  1. Terme Stabiane

pompeii-vulkan-altal-eltemetett-varos-blog-utazas-utazo-blog-utazascentrum-olcso-18.jpg

Ahogy már említettem a fürdők kiemelt szerepet játszottak a rómaiak életében. Nem csak egészségügyi okokból, hanem itt folytak a legfontosabb beszélgetések, gazdasági, kereskedelmi ügyletek is. Na, meg sokszor a szexre is itt került sor. A Terme Stabiane Pompeii legnagyobb és legjobb állapotban fennmaradt fürdője. A bejárat az oszlopos palotába vezet, balra egy úszómedence; a jobb oldalon pedig a férfi és a női fürdő található, amiket a vízmelegítő kályhák választanak el egymástól.

pompeii-vulkan-altal-eltemetett-varos-blog-utazas-utazo-blog-utazascentrum-olcso-17.jpg

  1. Vettii-ház

pompeii-vulkan-altal-eltemetett-varos-blog-utazas-utazo-blog-utazascentrum-olcso-19.jpg

Nekem az egyik legérdekesebb látnivaló a Vettii-ház volt Pompeiiben. Ez az épület két testéré volt, akik a középosztályhoz tartoztak. Jól látszik, hogy nem csak az arisztokrácia élt jómódban, hanem sokan mások is. A házban láthatsz pár freskót, valamint az eredeti márványdíszítést is sőt, a konyhában még megvannak a főzőedények!

  1. Sírok utcája

pompeii-vulkan-altal-eltemetett-varos-blog-utazas-utazo-blog-utazascentrum-olcso-20.jpg

Pompei falain kívül találod azt az egykori külvárosi negyedet, ahol a helyiek a sírok utcáját alakították ki. Az utat impozáns temetkezési emlékművek szegélyezik, a Rómában található Via Appia-n kívül ez a legjobban fennmaradt temetkezési hely az egykori birodalomban.

Ha teheted, maradj minél hosszabb ideig, ugyanis este különös hangulat lesz úrrá a romvároson: megváltoznak a színek, elmennek a turistahadak és kevéssé szűrődik be a környék zaja. Az egykori város döbbenetes hatást képes kiváltani ilyenkor. Látszólag minden áll, az ásatások környékén csend és béke van. A Vezúv a mai napig mutat kisebb-nagyobb vulkáni aktivitást és fenyegető felkiáltójelként uralja a Nápolyi-öblöt. Vajon a következő nap is ilyen békés lesz?

Ha még többet akarsz megtudni az eltemetett városról, érdemes ezt a filmet megnézned:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://utazascentrum.blog.hu/api/trackback/id/tr6718284543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása