Élj, Utazz, Kalandozz!

UtazásCentrum

UtazásCentrum

Szilveszter Thaiföldön

2023. december 25. - UtazásCentrum

Ha bulis-forgatagos helyen szeretnéd eltölteni az év utolsó éjszakáját, garantáltan jó választás Pattaya, a thaiföldi turistaparadicsom.

Az időjárás mindig kegyes, a téli hónapok a legkedvezőbbek a nyaralásra. A száraz évszakban kellemes nyári időjárás vár és a magas páratartalom sem teszi elviselhetetlenné a trópusi klímát. Thaiföldön jártam már télen és áprilisban is, de az utóbbi határeset, mert közeleg az esős évszak és párától lesz terhes levegő.

szilveszter-thaifoldon-utazas-centrum-utazo-blog-utazasi-otletek-1.jpg

Ha Pattayára utazol, megkapsz mindent, amit csak turista megkaphat: gyönyörű homokos partok több kilométer hosszan, a város élénk élete és a pálmafák által biztosított hűvös, ahol elkortyolhatod a koktélod.

szilveszter-thaifoldon-utazas-centrum-utazo-blog-utazasi-otletek-2.jpg

Ha úgy érzed, hogy kedved lenne ott tölteni a szilvesztert, most is foglalhatsz magadnak egy last minute utat, Bécsből közvetlen járattal, vagy kényelmes átszállással Bécsből és Budapestről. A repjegyet megúszhatod 370 ezerből, szállásnak pedig én a The Gems Mining Pool Villas Pattaya hotelt ajánlom, ami valódi 5 csillagot képvisel, és 1 hétre 470 ezer körül kapod meg két főre reggelivel. Ha családdal utazol vagy nem vágysz luxusra, akkor a Veranda Residence jó választás 220 ezer Forintért az egész családnak. Bangkokból elég olcsón jutsz el taxival Pattayára, úgy 2 óra az út, az ára pedig a napokban 30-40 amerikai dollár környékén mozog. Ha megkéred a sofőrt, akkor tesz egy kis kitérőt, hogy láthass pár gyönyörű helyet. 

szilveszter-thaifoldon-utazas-centrum-utazo-blog-utazasi-otletek-5.jpg

Thaiföld lényegesen olcsóbb, mint Európa, így a szállásárakon ne lepődj meg, egyáltalán nem kell úgy számolni, mint mondjuk az észak-afrikai országokban, hogy egy csillagot levonsz a minőségből!

Óvatosan a valódi thai konyhával!

Ha az a terved, hogy napközben a parton henyélsz és nincs kedved feltápászkodni a napozóágyról, akkor sem maradsz étlen-szomjan. A mozgóárusok készséggel hozzák helybe neked az ételeket és italokat, csak győzd elhessegetni őket.

A magyar konyháról úgy szoktunk nyilatkozni, hogy világhírű, ez fokozottan igaz a thai konyhára. A világ szinte minden pontján találsz thai kifőzdéket és elegáns vendéglőket. Te is biztosan kóstoltál már thai ételt, nem véletlen, hogy szeretik az emberek.

szilveszter-thaifoldon-utazas-centrum-utazo-blog-utazasi-otletek-16.jpg

Pattayán a látványkonyhákban és utcai árusoknál egyaránt megfigyelheted mi a titok. Kb. úgy foglalnám össze, hogy az egzotikus ízeket mindig nagyon friss zöldségekkel, hallal, húsokkal készítik. Sok háztartásban a mai napig nincs hűtőszekrény, innen a hagyomány (és persze a kényszer), hogy abból kell főzni, ami éppen frissen terem kertben vagy hozzáférhető a piacon.

szilveszter-thaifoldon-utazas-centrum-utazo-blog-utazasi-otletek-17.jpg

Egy dologra azonban érdemes figyelni! Az Európában fellelhető thai éttermek visszafogják magukat a fűszerezés tekintetében. Azonban Pattaya hazai pálya! Inkább kezd a kevéssé csípőssel, fokozni ráérsz később. Én szó szerint megégettem magam az első rendelésemnél, mert nagyon csípősen kértem a levest, és ezt a kérést a thai szakácsok komolyan veszik. Egyszerűen ehetetlen volt, annyira égetett.

szilveszter-thaifoldon-utazas-centrum-utazo-blog-utazasi-otletek-15.jpg

Ha Pattayán enni akarsz és nem beszélsz semmilyen idegen nyelven, nem probléma. A legtöbb étlap fényképpel is mutatja, hogy miből választhatsz. És nincs átverés, tényleg azt hozzák ki, amit a képen látsz. Ha olcsóbban akarod kihozni a számlát, menj el két mellékutcányira a forgalmas helyektől, épp ugyanazt megkapod, mint a fősodorban, csak 20%-kal olcsóbban.

Szállodai kaland

Ismerősöm mesélte, hogy felkészületlenül-tudatlanul lefoglalt egy központi fekvésű szállást Pattaya Cityben. Úgy gondolta, hogy szórakozni akar, ezért az éjszakai negyed közepére esett a választása. Egy baráti házaspárral utaztak hármasban. Már mikor közeledtek a szálláshoz, látszott, hogy az utca tele van rosszhírű hölgyekkel, igen jelentős a prostitúció az országban. A szállodában becsekkoláskor a recepciós szempillája sem rebbent, hogy két férfi és egy nő foglalja el az apartmant. Gondolhatta, hogy ha nekik úgy jó, ám legyen! Hamar leesett a barátoméknak, hogy a spontán kiválasztott szállás amolyan örömtanya, és akár pár órára is ki lehet venni szobákat. Egy éjszakát elég is volt ott tölteniük, az utcáról beszűrődő zaj miatt nem lehetett aludni. Maradt a költözés.

szilveszter-thaifoldon-utazas-centrum-utazo-blog-utazasi-otletek-8.jpg

Pattayán iszonyatosan sok szálláshely van. A hostelektől kezdve az 5 csillagos kategóriáig megtalálsz mindent. Ahogy írtam, az árak jelentősen elmaradnak az európaiaktól, itt könnyen megengedhet magának az ember egy fényűző szállást.

De térjünk rá a szórakozásra!

Szilveszter éjjelén semmiben nem különböznek a vendéglők és éjszakai szórakozóhelyek a megszokottól, csak jobban díszítettek. A thaiok imádják a fényt, csillogást és cicomát. Ha szilveszterkor akarsz enni, nem kell előre foglalnod az asztalt, biztos, hogy találsz helyet és kedvedre lakomázhatsz.

A nagy durranás – szó szerint – a tűzijáték. Nem kell tülekedned, mint Budapesten, hogy láss belőle egy kis szeletet.

szilveszter-thaifoldon-utazas-centrum-utazo-blog-utazasi-otletek-11.jpg

A parton a homokba bátran belemehetsz éjszaka is mezítláb, mert meleg. Akár be is sétálhatsz a vízbe, mint én, és onnan nézheted a tűzijátékot. Kifejezetten jó az idő, nem kell pulóver vagy kabát, de a fény- és tűzijátékkal már forróvá válik a hangulat, indul a buli. Egyik tűzijáték olyan, mint a másik, mondhatnád és igazad is lenne, kivéve, hogy a pattayai varázsa attól lesz különleges, hogy a fény visszatükröződik a hullám mentes tengervízben. A thaiok tűzijátékban nem tréfálnak: annyira odavannak érte, hogy Pattayán még tűzijáték fesztivált is szoktak rendezni.

szilveszter-thaifoldon-utazas-centrum-utazo-blog-utazasi-otletek-12.jpg

A legemlékezetesebb élmény azonban a lampioneregetés, ilyet azért nem látunk Európában, hacsak nem valamelyik keleti ünnepre vagyunk hivatalosak. A parton tömegével árulnak óriási méretű, pihekönnyű rizspapírból készült lampionokat. A kb. egy méter magas és fél méter átmérőjű szerkezet aljába egy kis mécsest kell rögzíteni, ha azt meggyújtod, lassan – igen lassan – a magasba emeli a szerkezetet, a fénye pedig átvilágítja a papírt. Az enyém kicsit nehezen indult be, drukkoltam neki, nehogy kimaradjak az élményből, de végül sikerült felemelkednie.

szilveszter-thaifoldon-utazas-centrum-utazo-blog-utazasi-otletek-14.jpg

A thai emberek úgy tartják, hogy mindaddig, amíg látod az ég felé szállni a lampionodat, kívánhatsz magadnak és szeretteidnek minden jót az új évre. Csak ki ne fogyj a kívánságokból! Azt tanácsolom, ha módod van erre a játékra, jó hosszú kívánságlistával készülj, mert a lampionodat akár 20 percig is szemmel követheted a sok ezer „versenytárs” között, amíg el nem tűnik az égen.

Ha kívántál az új évre, akkor pedig indulhat a buli! Indulj el a Walking Street felé, számos bár, zenés hely vár, ahol reggelig szórakozhatsz, csak győzz választani!

A bejegyzés trackback címe:

https://utazascentrum.blog.hu/api/trackback/id/tr10018286697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása