Élj, Utazz, Kalandozz!

UtazásCentrum

UtazásCentrum

Kiruccanás Chiang Mai-ba, Észak-Thaiföld ékkövébe

2024. február 10. - UtazásCentrum

A Thaiföldre utazók többsége a méltán híres tengerparti városokat, nyaralóhelyeket keresi fel, és csak kevesen tudják, hogy az ország belsejében milyen sok egzotikus élmény, kaland vár rájuk.

A sok-sok látogatásra érdemes hely közül most a Bangkokból rövid repülőúttal elérhető Chiang Mai-t mutatom meg neked, a Lanna királyság egykori fővárosát.

Ideális hely hegyi túrázásra, vagy kisebb sétákra, de robogóval könnyen elérhetőek a környező falvak, kisvárosok is. Egyébként is: robogózni az egyik legjobb dolog Thaiföldön!

kiruccanas-chiang-maiba-eszak-thaifold-ekkovebe-utazasi-blog-utazas-olcson-8.jpg

Chiang Mai emberi léptékű városát könnyen meg fogod kedvelni, hisz klímája kellemesebb a déli fekvésű városoknál, és elképzelhetetlenül gazdag látványosságokban. A várost kettészelő folyó mentén kávézókban isteni süteményeket ehetsz, a kivizöld és a lila muffin különösen finom! Az üzletekben pedig a rengeteg helyi kézműves alkotás között szinte el fogsz veszni.

Érdemes a napot korán kezdeni, hogy megnézhesd a buddhista szerzeteseket, akik a templomok körüli utcákon vonulva gyűjtik össze a felajánlásokat, ideértve a napi étkezésüket is, amely leginkább csak néhány tányér rizs.
Chiang Mai-ban egy sor ősi, buddhista templom található, szinte minden utcasarkon befordulva egy újabb csodálatos wat, azaz imahely képe tárult majd eléd.

kiruccanas-chiang-maiba-eszak-thaifold-ekkovebe-utazasi-blog-utazas-olcson-7.jpg

Szerintem az egyik legszentebb ezek közül a Wat Chiang Man, amely a 17. századból származik.

kiruccanas-chiang-maiba-eszak-thaifold-ekkovebe-utazasi-blog-utazas-olcson-9.jpg

Számomra különösen emlékezetes ez a hely, egyik reggel frissen vásárolt süteménnyel a hátizsákomban leültem az udvaron, hogy kényelmesen megreggelizzek. Hirtelen egy idős szerzetes lépett hozzám, és már nyúltam a hátizsákomba a sütiadományért, amikor ő széles mosollyal felém nyújtotta a sajátját. Boldoggá tette, hogy megoszthatta velem kevéske ételét.

kiruccanas-chiang-maiba-eszak-thaifold-ekkovebe-utazasi-blog-utazas-olcson-10.jpg

Chiang Mai-ban kihagyhatatlan hétvégi program az óvárosi éjszakai piac, ahol a Buddha szobroktól a cukornád szirupig minden kapható, a hangulata pedig biztosan magával ragad majd. Én eleinte idegenkedtem a kukoricadarálóhoz hasonló géppel kifacsart cukornád italtól, de a helyiek mosolya minden ellenállást legyőz. Érdemes neked is kipróbálnod!

kiruccanas-chiang-maiba-eszak-thaifold-ekkovebe-utazasi-blog-utazas-olcson-11.jpg

Ha szereted a virágokat, akkor Chiang Mai a te helyed: a város környékén több orchidea kertészetben csodálhatod meg az Európában ismert és ismeretlen fajtáit ennek a virágnak. A thai-ok azt állítják, hogy ők a legnagyobb orchidea termesztők széles e világon, és ha egyszer belépsz egy ilyen kertészetbe, nem marad kétséged az állítás igazáról! Elképesztő méretek és színek, némelyik virág akkorára is megnő, mint az arcom! Szóval ez a program is kihagyhatatlan!

Chiang Mai tartományban több százezer ember él nagyon szegény körülmények között a dzsungelben. Ezek a hegyvidéki emberek különböző etnikai közösségekhez tartoznak, elsősorban a szomszédos Burmából, Tibetből menekültek Thaiföldre kb. 150 évvel ezelőtt. Az itt élő kilenc törzs közül a legnépesebb a kareneké. A nagyjából 400 ezer fős etnikai közösség egyik csoportja a gyűrűs-, vagy hosszúnyakú karenek.

A nyakgyűrűk viselésével kapcsolatban számos eredetmonda él, egyes mondák szerint a tigrisharapásoktól védik a nőket, mások szerint azért hordják, mert karcsúvá, különlegessé teszi őket. A gyűrűket a lányok öt éves koruktól viselik, az elsőket törzsi szertartással kísérve helyezik fel. A gyűrűk száma évről-évre nő, de legfeljebb 27 lehet. Bár a kareneknél nem jellemző, előfordul, hogy szerelemféltésből leveszik a nő gyűrűit, aki ebbe néhány napon belül belehal. A kareneknek mágikus erőt tulajdonítanak a thaiok, így általában csak turisták látogatják a falvakat. Mivel más bevételük nincs, nem mulasztottam el néhány bahtot adni, hogy enyhítsem a szegénységüket.

Ellentmondásos érzések kavarognak bennem amikor a thai tigrisfarmokra gondolok. Egyrészt minden porcikám tiltakozik az állatok zárva tartása ellen, másrészt a vágy, hogy a közelükbe férkőzhessek, megérinthessem őket, szintén erős. Ma már talán nem is mennék el a Chiang Mai közelében lévő tigrisfarmra, de tagadhatatlanul nagy élmény volt. A legnagyobb vadaktól a néhány hetes tigrisekig „tigrisközelbe” kerülhettem, simogathattam őket, a kicsiket pedig cumisüvegből etethettem. Elképesztően erősek, már a kicsiknek is olyan kemény az izomzatuk, mint a tömör gumi! Még ma is érzem milyen volt megérinteni gyönyörű testüket.

Észak-Thaiföld legnagyobb kulturális eseménye az évente megrendezett virágkarnevál, ami a hűvös évszak végét jelzi. A több órán át tartó pompás felvonuláson a színes, változatos népviseletbe öltözött táncosok thai táncokat adnak elő, és virágot osztanak a nézőknek. Virágokkal pompásan feldíszített, fényjátékkal és zenével kísért kocsikon vonultatják fel a Miss Chiang Mai jelöltjeit, a szebbnél-szebb thai lányokat. A nap végén közülük kerül ki a Virágkarnevál királynője. Ha kedveled a karneváli hangulatot, vagy virágrajongó vagy, érdemes ebben az időszakban ide látogatnod!

Észak-Thaiföldre akár egy phuketi vagy pattayai nyaralás során is eljuthatsz, hiszen tömegközlekedéssel gyorsan és olcsón eljuthatsz ide. A város igazán gazdag látnivalói egzotikus élményt nyújtanak és megnyitják az ablakot a valódi thai életbe. Érdemes egy-két éjszakát a városban tölteni, a szállás és az étkezés is kedvező, a thai konyha pedig közismerten remek. Rajta fel, vár Chiang Mai!

A bejegyzés trackback címe:

https://utazascentrum.blog.hu/api/trackback/id/tr518284553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása