Élj, Utazz, Kalandozz!

UtazásCentrum

UtazásCentrum

Róma télen sem kizárt!

2023. december 27. - UtazásCentrum

Rómáról írni?! Képtelenség! Meg sem próbálom felvenni a versenyt a könyvtárnyi útleírással. Rómát csak kóstolgatni lehet, de azt sokszor érdemes. Menj vissza a városba, ahányszor csak teheted, mindig fog újat mutatni. És ahányszor arra jársz, annyiszor fognak ámulatba ejteni a már ismerős látnivalók!

roma-telen-sem-kizart-1-utazas-centrum-olcso-utazas-ajanlatok-9.jpg

Ha azt hiszed, hogy a Mediterrán-térség egész évben a paradicsom, akkor sajnos ki kell, hogy ábrándítsalak! Róma legalábbis biztosan nem az. Jártam már ott augusztusban és télen is, én biztosan a telet választanám, ha újra utaznék. Nyár derekán nem véletlen, hogy kiürül a város, akkor adják ki az éves szabadságokat. Vélhetően azért is alakult így, mert olyan pokoli hőség van, amit csak klimatizált helyeken lehet átvészelni.

A tavasz és az ősz a legszebb időszak Rómára, de lényegesen drágább és hatalmas a tömeg. Persze a téli Róma időjárása nem azonos Szibéria fagyosságával, de a tél azért ott is tél. Eshet hó és meg is maradhat pár órára vagy pár napra. Nagyjából olyan kellemetlen, nyirkos, huzatos, akár szeles is lehet, mit Magyarországon. Azonban, ha felkészülsz és meleg ruhát és cipőt viszel, akkor lehet élvezetes egy decemberi kiruccanás is.

roma-telen-sem-kizart-1-utazas-centrum-olcso-utazas-ajanlatok-8.jpg

A legnagyobb előnye a téli utazásnak, hogy koránt sincs annyi turista, mint márciustól kezdődően. Ha már felkészülésről és időzítésről esik szó: célszerű tájékozódnod az ünnepi nyitva tartásokról, mert könnyen érhet meglepetés, ha pl. a Vatikáni Múzeumot veszed célba és zárva van. Mi például úgy jártunk, hogy egy egyházi rendezvény miatt egy napig nem lehetett bemenni a Szent Péter Bazilikába.

Rómára fel: télen, olcsó repülőjeggyel és szállással, télikabátban és kesztyűben!

Róma telis-tele van kötelező látnivalókkal, valójában nem is tudom, hol kezdjem a sort, így inkább a közepébe vágok és kényemre-kedvemre írok egy 2-3 napos látogatáshoz néhány érdekességet.

A Vatikáni Múzeum mindenképpen azok közé tartozik, amit érdemes akár többször is megnézni. Engem visszavonzott harmadjára is, az élmény akkor kezdődött, amikor a reggeli nyitáskor nem kellett sorban állni. A Sixtus kápolna freskóit igazán élvezetes úgy nézegetni, hogy nem kell erős könyökmunkát kifejteni és füldugót betenni és nem nyom a tömeg előre. Ráadásul tanulva a korábbi - szinte szó szerint - nyaktörő mutatványból, vittem magammal tükröt és lefelé bámulva nézegethettem a színpompás mennyezeti freskót.

roma-telen-sem-kizart-1-utazas-centrum-olcso-utazas-ajanlatok-10.jpg

A Szent Péter Bazilikába szintén könnyű ilyentájt a belépés. A gigászi méretű templomban elképesztően sok a látnivaló. Oltár, kápolnák, szobrok, reneszánsz, barokk és barokk és barokk. Eléggé fárasztó az agynak, ha órákat ott töltesz, de megéri. Akkora terek vannak az épületben, hogy porszemnek érzed magad. Ha csak megállsz egy helyen és körbe hordozod a tekinteted, máris úgy érzed, hogy megérte betérni. Én célirányosan mentem, a főoltár Bernini által készített baldachinos kiképzését csodáltam meg. Érdemes bepillantani az alagsorban lévő Magyar Kápolnába is.

roma-telen-sem-kizart-1-utazas-centrum-olcso-utazas-ajanlatok-5.jpg

A Római Birodalom fénykorában az itáliai főváros a világ közepének számított. A nagyvárosnak ki kellett szolgálni a lakosok szükségleteit. A gazdag arisztokraták persze saját fürdővel rendelkeztek, de a tömegek és középpolgárok gyakran látogattak fürdőket. Nem csak tisztálkodási céllal. Sőt, elsősorban a társas érintkezések is fürdőkben zajlottak. Az egyik legnagyobb ilyen létesítmény Caracalla fürdői névre hallgat és látogatható. Persze már csak az épületmaradványok vannak meg, de ahhoz képest, hogy 1800 éves épületről beszélünk, meglepően egyben maradt. 300 éven át üzemelt, míg a barbár törzsek el nem vágták a vízellátását. A gigászi méretű fürdő egykori állapotáról látványos képeket mutatnak be az arra járóknak, de meghökkentő épségben maradtak meg a mozaikok is. Nem kell nagy képzelőerő ahhoz, hogy beleéljük magunkat, hogyan szórakozott a késő császárkor népe.

Trastevere, a régi Róma

roma-telen-sem-kizart-1-utazas-centrum-olcso-utazas-ajanlatok-13.jpg

A belvárosi forgatagtól rövid sétára terül el a Trastevere városrész. Mintha elhagytuk volna Rómát, annyira más az utcakép. Hangulatos kis sikátorok, utcán szaladgáló gyerekek és egyszerűbb városkép fogad bennünket. Kevéssé turistás környék, az a benyomás születhet benned, hogy ez a mai Róma lelke, egy zártnak tűnő közösség. Itt valahogy megállt az idő, nem érezhető a 21. századi sodrás, csak az életkedv. Ha erre jársz érdemes betérned a Basilica di San Crisogono templomba. Itt jól tetten érhető, hogyan épültek egymásra a különböző terek az évszázadok során. A bizánci ihletésű freskók még úgy is lenyűgözőek, hogy csak részletek maradtak meg belőlük.

Melegedj fel egy kávézóban!

roma-telen-sem-kizart-1-utazas-centrum-olcso-utazas-ajanlatok-1.jpg

Egy olasz kávézó tökéletesen más élmény, mint a világ egyéb részein található testvérei! Térj be egy bárba, ahol a helyiek jellemzően a pultnál állva, vagy csak pár percre megpihenve (és természetesen beszélgetve) fogyasztják a napi sokadik kávét. Te se hagyd ki! Ha tejet merészelsz kérni az eszpresszóhoz, lehet, hogy némi rosszallást fogsz kiérezni a pincér hangjából, ez nagyjából olyan szentségtörésnek számít, mint a pizzára ananászt vagy ketchupöt kérni. Ha nem csúszik a tej nélküli kávé, kérj macchiatot, azaz tejhabos kávét, vagy cappuccinot, nem csak felkészültnek fogsz tűnni, de a pincér is megbocsájtóbb lesz!

Ha kíváncsi vagy az olasz kávézási szokásokra, itt találsz egy rövid útmutatót az olasz kávékról >>

Látogass el a hagyományos római piacra!

roma-telen-sem-kizart-1-utazas-centrum-olcso-utazas-ajanlatok-2.jpg

A Campo de' Fiori népszerű piac, ahol persze sok turista is megfordul. A tér a piacon kívül arról nevezetes, hogy ez az egyetlen történelmi belvárosban, ahol nem találsz templomot. Ide minden reggel kitelepülnek az árusok, találsz itt gyümölcsöt, ruhaneműket, ajándéktárgyakat is.

Ha azonban az időjárás miatt inkább beltérre menekülnél, akkor van egy „nagyon helyi, nagyon római” lehetőséged is: a Testaccio piac. Nem csak zárt, de olcsóbb is, hiszen ide jellemzően a helyiek járnak. Zöldségek, gyümölcsök, édességek, borok, sajtok, fűszerek várnak, az utóbbiakból érdemes hazavinned szuvenírként is.

Bevásárolnál? Januárban és februárban leárazás!

Olaszországban elég szigorúan szabályozzák az akciók időpontjait, de a karácsonyi időszakot követően ez megengedett. Januárban és februárban a téli akciós termékekkel vannak tele a boltok, így tökéletes alkalom a vásárlásra.

roma-telen-sem-kizart-1-utazas-centrum-olcso-utazas-ajanlatok-14.jpg

Ha ikonikus helyre vágysz, térj be a nemrégiben újranyitott Galleria Alberto Sordiba, ami építészetileg is elképesztő látvány.

Ha pedig Róma bevásárló negyedét keresed, járd be a Via del Corso környékét, ahol a legnagyobb világmárkákkal fogsz találkozni, de a környéken már megfizethetőbb a kínálat. Ha pedig olasz butik hangulatra vágysz, akkor keresd meg a Via Cola di Rienzo-t vagy a Via del Governo Vecchio-t. A kézműves és vintage termékeket pedig a Via del Boschetto-n és környékén érdemes keresned. 

A bejegyzés trackback címe:

https://utazascentrum.blog.hu/api/trackback/id/tr818284547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása