Élj, Utazz, Kalandozz!

UtazásCentrum

UtazásCentrum

Nápoly, majdnem krimi

2024. február 04. - UtazásCentrum

A dél-olasz város közvetlen repülőjárattal Budapestről hetente majdnem minden nap elérhető. Kellemesebb a klíma, mint itthon, mivel ezer km-rel délebbre fekszik. Érdemes tavasz előtt is ellátogatni, annál is inkább, mert igen olcsó az utazás, a város főbb látnivalói pedig akár egy hosszú hétvégén is megtekinthetők.

napoly-olaszorszag-latnivalok-utazas-olcso-blog-utazasi-utazascentrum-1.jpg

Izgalmak

Eddig háromszor jártam Nápolyban, abból kétszer ki akartak rabolni. Elég rossz arány, de szerencsére megúsztam. Kérdezheted, hogy akkor mi a fenének mentem vissza az első mázli után?! Először üzleti úton jártam ott és lejött, hogy a szűk fél nap, amire még futotta turistáskodni, nem lesz elég.

napoly-olaszorszag-latnivalok-utazas-olcso-blog-utazasi-utazascentrum-2.jpg

Öltönyben közelítettem meg a pályaudvart, amikor is körbevett 3-4 fiatal (ilyenkor nehéz pontosan számolni) és az izzó légkörből lejött, hogy nem csevegni kerítettek be. Szerencsére nem voltak profik és az épület előtt parkoló buszok között egérutat nyertem, hiába lihegtek a sarkamban.

napoly-olaszorszag-latnivalok-utazas-olcso-blog-utazasi-utazascentrum-3.jpg

Másodjára két jól öltözött férfi akart szelíd rábeszéléssel rávenni, hogy menjek el velük egy mellékutcába. Az egyik úgy tett, mintha nem beszélne olaszul és kérték hogy segítsek nekik fordítani franciáról. Az egész szituáció bűzlött és minél elutasítóbb voltam, annál erősebben győzködtek. Agresszívan követelőztek és egyre közelebb jöttek. Neveletlenül hátat fordítottam nekik és sietősen távoztam. Szerencsére forgalmas úton történt az eset és látható közelségben volt egy rendőr is. Ne gondold, hogy a maffia nagy fogása lettem volna, de köztudomású, hogy a forróvérű és klímájú városban gyakoriak a kisebb bűncselekmények is. Már másodjára is úgy mentem oda, hogy véletlenül se legyen nálam sok készpénz, azt is jól elrejtettem. Vállról lógó táska?! Felejtős. Kihalt, félreeső utcákban andalogni egyedül?! Eszedbe se jusson!

 A kisboltok itt még virágzanak

napoly-olaszorszag-latnivalok-utazas-olcso-blog-utazasi-utazascentrum-4.jpg

Hogy miért is megy vissza és újra vissza a turista? Hát mert a város hangulata, fekvése, lüktető pezsgése egyedi, az igazi olasz temperamentumot itt tetten éred. Nápolyban nincsen nagyon sok klasszikus turisztikai látnivaló, de azért sok az érdekesség. Élvezni fogod, ha bemész egy-két helyi kisboltba. Van itt sajtbolt, húsbolt, pék, zöldséges, ahová főleg a helyi lakosok járnak vásárolni. Na jó, de mi a nagy attrakció egy zöldségesnél? Hát a komótosság. Hogy ráér az eladó és vevő egyaránt, nincs hová sietni. Megbeszélik a helyi híreket és pletykákat. Szót váltanak a gyerekekről és unokákról, mindegy, hogy nem történt semmi érdemleges a legutóbbi találkozásuk óta. Röviden: szociális életet élnek, állítólag ez is a mediterrán hosszú élet egyik titka.

napoly-olaszorszag-latnivalok-utazas-olcso-blog-utazasi-utazascentrum-5.jpg

A belvárosban a hagyományos kereskedelmi életet szerencsére nem tudták felülírni a multik üzletláncai. A szűk utcák és a korlátozott hely miatt nagy üzleteket nem lehet itt kialakítani. Ha például bemész egy sajtboltba, jó eséllyel tudsz kóstolni, mielőtt megveszel valami finomságot. Nem baj, ha nem érted, mit mond a boltos, a gesztusok önmagukért beszélnek. Lehet, hogy drágább mint egy élelmiszeráruházban? Ha ott beteszed a kosaradba a sajtot, megeszed, majd elfelejted az egészet. De ha a kisboltban teszed a táskádba, biztosan emlékezni fogsz az eladó széles mosolyára és a jó hangulatra.

A Castel Nuevo és a Királyi Palota

napoly-olaszorszag-latnivalok-utazas-olcso-blog-utazasi-utazascentrum-6.jpg

Nápoly szembeszökő látványossága a Castel Nuovo. Férfi- és fiúszívet megdobogtató várról beszélünk. A tökéletesen restaurált épület középkori fénykorában sem nézhetett ki különbül. Nagy Lajos királyunk nem a vár miatt jött Nápolyba háborúzni, hanem hogy seregével simítsa el a családját ért igazságtalanságot.

napoly-olaszorszag-latnivalok-utazas-olcso-blog-utazasi-utazascentrum-7.jpg

A Királyi Palota (Palazzo Real) hozza a szokásos cirádás-barokkos kötelező elemeket. Van itt óramúzeum, képtár és aranyozott lakosztályok. Ha szereted ezt a vonalat, szánj rá 3-4 órát. A palota „szépséghibája”, hogy egykoron V. Károly német-római császár számára készült, de az uralkodó  - akinek birodalmában soha nem nyugodott le a nap – egyéb elfoglaltságai miatt be sem tette a lábát Nápolyba. Mindegy, ha már van királyi palota, a későbbi nápolyi királyok azért használták, itt pompázott a nápolyi udvar egy darabig.

Ha elfáradtál a kultúrkincsek között, akkor pár száz méterre felüdülhetsz valamelyik városi parkban. A Giardini del Molosiglio intimebb és szebben parkosított, mint a Villa Comunale. Viszont az utóbbiból jobb a kilátás a tengerre.

napoly-olaszorszag-latnivalok-utazas-olcso-blog-utazasi-utazascentrum-8.jpg

Adódik, hogy bemenj a parkban lévő városi Akváriumba. Ízlésesen alakították ki a tengeri élőlények számára az eredeti lakóhelyükhöz hasonló életteret. A Nápolyi öböl élővilágát felsorakoztató bemutató jól reprezentálja, hogy a víz alatti élet mennyire sokszínű - szó szerint is.

napoly-olaszorszag-latnivalok-utazas-olcso-blog-utazasi-utazascentrum-9.jpg

Az építkezés azonban nem csak a föld felett zajlott. Évszázadok alatt elképesztő méretű föld alatti labirintust hoztak létre. Viszonylag könnyű volt vájatokat kialakítani a laza vulkáni talajban. A barlangrendszer vízvezetékek, katakombák és közlekedési útvonalak hálózata. Te is bemehetsz és jól fog esni a hűvös klímájú terepen a séta nyáron, vagy a kintinél melegebb hőfok télen. Több lehetőséged is van, a leglátványosabb a Catacombe di San Gennaro.

napoly-olaszorszag-latnivalok-utazas-olcso-blog-utazasi-utazascentrum-10.jpg

Az impozáns méretű tereket remek hangulatú világítással dobták fel, klassz élmény itt a csendben sétálni, miközben dübörög a fejünk felett a városi forgalom. A Catacombe di San Gaudioso le sem tagadhatná, hogy temetkezési hely volt, csontvázak, halotti szobrok és az elmúlást idéző falfestmények késztethetnek egy kis merengésre. A másik impozáns labirintus a San Gennaro Dómról kapta a nevét.

Ha Nápoly, akkor kötelező a pizza

napoly-olaszorszag-latnivalok-utazas-olcso-blog-utazasi-utazascentrum-11.jpg

Persze, kár lenne az életvidám, lüktető városban csak az örökkévalóságon tűnődni, mikor tele van jobbnál jobb éttermekkel. A nápolyi pizza megkóstolás kötelező minden turistának. A helyi szakácsok büszkék arra, hogy szerintük egész olasz földön az ő tésztájuk a legjobb. (Az igazsághoz tartozik, hogy ugyanezt mondják a helybéliek Rómában, Észak-Olaszországban vagy Szicíliában.) Egyik este Calzone pizzát rendeltem. Ezt azért kedvelem, mert a félbe hajtott tésztában szaftosabb marad a töltelék, mint a hagyományos pizzán a rátét.

napoly-olaszorszag-latnivalok-utazas-olcso-blog-utazasi-utazascentrum-12.jpg

Állítólag a nápolyi tészta titka abban rejlik, hogy sokáig pihentetik és emiatt sok légbuborék keletkezik benne. Jó tanács: menj olyan helyre, ahol kizárólag olasz étlap van. Az a vendéglő biztosan nem turistacsapda. Hogy nem érted mi van ráírva? Segítek: Hawai=ugyanaz mint otthon, tonno=tonhal, 4 Formaggi=4 sajtos, mariscos=tenger gyümölcsei. Ha ez nem elég, válassz olyan helyet, ahol képes étlap van. Az is hatékony megoldás, ha kiszemeled valamelyik vendég adagját és a pincérnek elmutogatod, hogy pont olyat kérsz te is. Ha beülsz egy kockás terítős helyi pizzériába, megígérem, hogy elégedetten fogsz kijönni!

A bejegyzés trackback címe:

https://utazascentrum.blog.hu/api/trackback/id/tr6318308007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása